Kanal Tedavisi (Endodonti)

Anasayfa > Tedaviler > Kanal Tedavisi (Endodonti)
İleri diş çürüklerinde hasar gören pulpa üzerine kanal tedavisi uygulaması yaparak ağız ve diş sağlığınızı geri kazandırıyoruz.

Kanal tedavisi nedir?

Dişin iç yapılarını meydana getiren pulpa dokusunun doldurulması ve tedavi edilmesi işlemine kanal tedavisi denir. Kök kanal tedavisinin amacı her bir kökte bulunan bakterilerin ve ölü dokunun kanallar içerisinden çıkarılmasıdır. Bu işlem, dişin iç kısmındaki hastalıklı dokunun temizlenmesini, dezenfekte edilmesini ve ardından özel dolgu malzemeleriyle doldurulmasını içerir.

Travma ve çürük gibi durumlarda, pulpanın kendini tamir etme imkanın olmaması, kanal tedavisini gerekli kılar. Pulpa, dişin en iç kısmında bulunan damar-sinir paketinden oluşan yumuşak bir tabakadır. Hasar gören pulpanın ilgili alandan çıkarılamaması durumunda hem diş hem de çevresindeki dokular zarara uğrar ve diş kaybedilebilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

  • Eğer diş ölü ise anestezi yapmaya gerek duyulmayacaktır, ancak diş canlı ise tedavinin ağrısız olması için dişe anestezi yapılır.
  • Dişin varsa çürüğü temizlenir ve iltihaplı pulpa dokusu çıkarılır. Kök kanalında yer alan sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Kök ucuna kadar uygun boyda kanallar şekillendirilir, genişletilir, uygun yıkama solüsyonları ile kök kanalları yıkanır.
  • Eğer dişin durumu tedavinin aynı seansta tamamlanmasına izin vermiyorsa, bir sonraki seansa kadar kök kanalları uygun ilaçlarla doldurulur ve diş geçici dolgu materyalleri ile kapatılır.
  • Tüm iltihabi belirtiler ortadan kalkana kadar yıkama ve ilaç koyma işlemini barındıran ‘pansuman’ seanslarına devam edilmelidir.
  • İyileşmeden emin olununca kök kanalları özel bir dolgu materyali ile kök ucuna kadar doldurulur.
  • Bazı vakalarda ise bu ek seanslara gerek olmadan tek seansta da kanal tedavisi sağlıklı bir şekilde bitirilebilir.

Kanal tedavisinin önemi nedir?

Kanal tedavisi, dişi çekmek yerine onun korunmasını sağlar. Dişin doğal yapısını korurken ağrı ve enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ayrıca, çürüğün ilerlemesini durdurarak diş kaybını önler ve ağız sağlığını korur. Dişlerin çekilmesi durumunda ise, boşalan alanın yerine implant ya da protez gibi daha kapsamlı ve maliyetli tedavilere ihtiyaç duyulabilir.



Kanal tedavisi neden gereklidir?

Bir dişte çürük, enfeksiyon veya travma meydana geldiğinde, bu durum dişin iç kısmındaki hassas dokuları etkileyebilir. Eğer bu dokular hasar görürse, ağrı, şişlik ve diğer rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kanal tedavisi, bu hasarlı dokuları temizleyerek dişin doğal yapısını korur ve ağrıyı, enfeksiyonu önler.

Kanal tedavisi acı verici mi?

Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapıldığı için genellikle ağrısız bir prosedürdür. Ancak tedavi sürecinde hafif rahatsızlık hissedilebilir. Tedavi sonrası ağrı genellikle hafif ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Kanal tedavisi sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Kanal tedavisi sonrasında, dişin sağlığını korumak için düzenli diş hekimi kontrolü ve iyi bir ağız hijyeni önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş kontrolleriyle tedavi edilen dişler uzun yıllar boyunca sağlıklarını koruyabilir.

Kanal tedavisi, dişlerin kaybedilmesini engelleyerek ağız sağlığını koruyan etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak her hastalıkta olduğu gibi, her durum özeldir ve tedavi seçenekleri diş hekimi tarafından bireysel olarak belirlenmelidir. Bu nedenle, diş ağrısı veya herhangi bir sorun olduğunda bir diş hekimine başvurmak önemlidir.

Sağlıklı gülüşler için düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni unutulmamalıdır.